VÝŽIVA A ZHADZOVANIE VÁHY – KILÁ UBUDAJÚ
Nadmerná váha alebo obezita je v poslednej dobe aktuálny problém nášho obyvateľstva. Obezita nie je len estetickou otázkou, ale aj zdravotnou. Odhaduje sa, že na našej modrej planéte takto trpí až 1/4 populácie. Obezita je choroba, ktorá “zabezpečuje” kôrnatenie tepien, poruchy srdca, žlčníkové zápaly a ...
Ľudia v honbe po uzučkých driekoch urobia hocičo. Spia v igelitových zábaloch, chodia do sauny, navštevujú maséra alebo zháňajú “zaručené” preparáty na schudnutie. Z času na čas vidíme v TVshope nejaké náradie založené na “vedeckom princípe”, ktoré nás bez veľkej námahy zaručene zbaví nadbytočných kilogramov.
Nič také nie je. Neexistuje žiadny zázračný prostriedok, neškodný liek a väčšinou nepomáha ani operačné odsatie tukového tkaniva. Je potrebné vzdať sa názoru, že existuje špeciálne odtučňovací cvik na určitú partiu. Objem tukového tkaniva narastá alebo ubúda v súlade s metabolizmom celého tela.
Tuk je veľmi zanovitý. Z miesta kde sa ukladá najľahšie, sa najpomalšie stráca a naopak. Preto, by sme mali mať spočítané všetko, čo skonzumujeme. Lebo len pravidelné, z hľadiska redukcie, najlepšie každodenné cvičenie a rozumná úprava jedálnička sú jediným liekom proti obezite a tiež najlepšou prevenciou. Všetky ostatné “zaručené recepty” totiž odporujú zákonu o zachovaní energie, ktorý platí pre človeka rovnako, tak ako pre celú prírodu.
Preto vedzte, že platí:
- kto vydá viac energie než prijme, ten chudne
- kto udržuje príjem a výdaj v rovnováhe, udržuje si približne rovnakú hmotnosť
- kto vydá menej energie než prijme, ten priberá.
Prebytočnú energiu prijatú v potrave a nevyužitú k telesnej činnosti, telo ukladá do tukových rezerv (medzi ostatné tkanivá) a ako podkožný tuk. To však neznamená, že máte hladovať. Je potrebné využiť tzv. špecificko-dynamického účinku potravín. Pri požití pokrmu, stúpa v dôsledku jeho trávenia energetický výdaj. Toto zvýšenie činí pri sacharidoch a tukoch cca 5-10%, avšak stúpa pri bielkovinovej strave až na 35%. Nezáleží teda len na množstve jedla, ale aj na jeho zložení. Ak spojíte vhodnú diétu s pravidelným cvičením, schudnete bez hladovania.