PRIRODZENÉ KOMBINÁCIE POTRAVÍN
PRIRODZENÉ KOMBINÁCIE POTRAVÍN
Správne kombinácie potravín sú najjednoduchšou cestou k prevencii bežných zažívacích problémov ako sú nadúvanie, pálenie záhy, prekyslenie žalúdku, dyspepsia alebo alergia na potraviny. Pre kohokoľvek je nesmierne dôležité v akom stave sa nachádza jeho zažívací trakt. A to už len preto, že jedinci trpiaci zažívacími problémami nemôžu byť nikdy stopercentne fit.
Z fyziologického hľadiska potrebuje ľudské telo pre dokonalý rozklad jednotlivých živín rozličné pH tráviacich štiav. Pre rozklad bielkovín potrebuje kyslé prostredie. Na druhej strane škroby potrebujú prostredie zásadité, pričom jednoduché cukry podliehajú v kyslom prostredí rýchlemu kvaseniu. Tuky sa rozkladajú až v tenkom čreve v zásaditom prostredí, ale v žalúdku sa chovajú neutrálne a neovplyvňujú tak proces trávenia bielkovín, ani škrobov.
Z toho vyplýva, že pre úspešné kombinovanie potravín sa musia dodržiavať základné princípy:
- nekombinovať komplexné škroby a bielkoviny (výnimku tvoria jednoduché cukry s hydrolyzovanou bielkovinou, ktoré vzájomne môžeme kombinovať)
- nekombinovať škroby a kyslé ovocie (v kyslom prostredí začína škrob kvasiť)
- kombinovať možno bielkoviny a tuk (bielkovina je štiepená v žalúdku bez toho, aby čakala na natrávenie tuku)
- kombinovať možno škroby a tuk (škrob ani tuk sa v žalúdku nespracuváva, obe až v zásaditom prostredí tenkého čreva)
Príklady vhodných kombinácii potravín:
- BIELKOVINY A ZELENINA
čerstvý šalát + varená ryba; + dary mora; + kuracie mäso; + vajcia; + syr
- BIELKOVINY A KYSLÉ OVOCIE
ovocný šalát z kyslého južného ovocia (surový ananás, papája, kiwi, grep, pomaranč) + mäso; + kuracie mäso; + syr
- BIELKOVINY A TUKY
dusené mäso (ryba, kura) + zálievka z čerstvého masla; + zálievka z kyslej smotany
- BIELKOVINY, ZELENINA A TUKY
dusené mäso + šalát s olejovou zálievkou; + dusená zelenina s maslom; + dusená zelenina s tučným syrom
- BIELKOVINY, TUKY A KYSLÉ OVOCIE
pečené mäso + jablková plnka a omáčka; + dusené pomaranče
grilovaná ryba + maslo a citrónová šťava
- TUKY A KYSLÉ OVOCIE
ovocie + šľahačka; + smotana
ovocný jogurt (ak máte tráviace problémy konzumujte len biely živý jogurt, vždy nesladený!)
- TUKY A CUKRY
sladená šľahačka + sušené ovocie; + orechy
sušené ovocie + orechy
med + orechy
- BIELKOVINY A JEDNODUCHÉ CUKRY
mlieko + med
proteinový koktail + ovocie (bielkoviny a škroby sa zo zásady nesmú!!! no cukor v kombinácií s hydrolyzovanou bielkovinou prípustný je – jednoduché cukry sa zo žalúdočného obsahu rýchlo vstrebávajú a nebrzdia spracovanie bielkovín, najmä ak sú už tieto vopred natrávené, ako napríklad v gaineroch)
- ŠKROBY A TUKY
maslo + zemiaky; + chlieb a pečivo
banán + šľahačka a čokoláda
- ŠKROBY A ZELENINA
zemiaky + dusená zelenina; + šalát
zemiakový šalát bez majonézy
zeleninové rizoto
cestoviny + zelenina
- ŠKROBY, TUKY A ZELENINA
cestoviny + dusená zelenina, kečup a olej
chlieb a pečivo + maslo a šalát s olejovou zálievkou
- ŠKROBY A CUKRY
med + chlieb a pečivo; + obilniny
tyčinky z ovsených vločiek
ovocný puding bez mlieka
sacharidové športové nápoje
Naučte sa kombinácie! Pokiaľ chcete dosiahnuť skutočne dokonalé využitie potravy, musíte rešpektovať fyziológiu jej spracovania v tráviacom trakte. Nevymýšľajte zbytočne zložité recepty, ale snažte sa jesť čo najjednoduchšie. Vhodné kombinácie potravín poskytujú šancu na zlepšenie zdravia i výkonnosti.