ČO ROBIŤ ABY STE SA ZBAVILI PREBYTOČNÝCH TUKOV
ČO ROBIŤ ABY STE SA ZBAVILI PREBYTOČNÝCH TUKOV
Varte, duste, grilujte, vykrajujte viditeľný tuk z mäsa, nekonzumujte zahusťované polievky a omáčky. Čo najmenej používajte tzv. 3 jedy: cukor, soľ a bielu múku!
Nekonzumovať výrobky z kysnutého cesta ako buchty, pizzu, knedle, koláče, biely chlieb atď. Nevypekajte a nevyprážajte! Zeleninu si servírujte najlepšie surovú s olivovým olejom, alebo ju trošku poduste na panvici. Nezabudnite ju, ale prikryť pokrývkou. Nepite šťavu z kompótov a nepolievajte prílohy výpekmi!
Jeden deň v týždni môžte v strave trošku poľaviť a dať si niečo načo máte chuť. Uľaví sa tak aj mysli a nestratíte vitalitu napredovať. Neprežeňte to však a nepokazte za krátku chvíľu to, čo by ste ďalších 6 dní mohli ľutovať.
Vhodná je napríklad nedeľa, kedy budete oddychovať a doprajete si trošku luxusu, po náročnom týždni.
Nevhodné potraviny, ktorých sa radšej vyvarujte:
- biely chlieb a pečivo
- tukové pečivo ( briošky, vianočka )
- výrobky z kysnutého cesta ( pizza, koláče, knedľa, lángoše )
- zákusky, torty, cukrovinky rôzneho typu
- údeniny, trvanlivé salámy ( keď, tak chudú šunku )
- mastné mäso
- kože, kuraciu, husaciu, kačaciu, bravčovú ( samozrejme aj výrobky z nich )
- huspeninu, tlačenku
- výrobky z rafinovaných tukov
- slané oriešky, chipsy, hranolky
- majonéza, tatarská omáčka, smotana, plnotučné mlieko
- paštéty
Ak sa vo vašej chladničke nenájde nič zdravšieho môžete občas siahnuť aj na tieto potraviny:
- roztierateľné syry, klasické maslo, ovocný jogurt, termixy, miláčik
- bravčové mäso ( chudé )
- baranie mäso ( chudé )
- vnútornosti ( restovaná pečeň )
- kačacie a husacie mäso bez kože
- kozie mlieko
- med
- horká čokoláda, ochutené cereálie rôzneho druhu
- oriešky, pistácie, kešu
- cestoviny ( biele )
- zemiaky, biela ryža
- šunková sálama
- lekvár a džem
Jedálniček by ste si mali skladať z týchto potravín:
- morčacie mäso, kuracie mäso
- chudé hovädzie mäso
- chudé mäso z diviny
- králik, zajac
- vajíčka
- ovocie - ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
- zelenina
- kompóty bez sirupu
- celozrnné pečivo a chlieb
- ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov ).
- tmavá ryža
- tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
- dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
- tofu, sója a výrobky z nej
- cestoviny, najlepšie tmavé
- slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
- olej: olivový, ľanový, lisované za studena
- oleje na varenie: repkový, slnečnicový
- tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
- nízkotučné mlieko
- ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
- racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryzové,sójové,pohankova, ražné atď...